Vad är ”Den urbana fronten”?

Det är tyvärr oregelbunden och lite gles publicering från oss på Ohyresrätten just nu. Synd men så får det bli när vi arbetar mycket med andra projekt. Ett av dem projekten är ett häfte om stadskamp, en Antigentrifieringshandbok som vi började arbeta med i och med Bostadsvrålet i Göteborg förra året.

Under de senaste dagarna så har vi (via vår Facebooksida) pushat lite för en ny bok med titeln Den urbana fronten – En dokumentation av makten över staden. Det är en fotobok som undersöker omvandlingen av området Nya Kvillebäcken, ett tidigare industriområde, befolkat av små verksamheter, butiker och föreningar som utplånas och omvandlas till ett skyltfönster för hållbar stadsutveckling. Boken är gjord av Katarina Despotovic och Catharina Thörn och ges ut av Arkitektur Förlag.

Vi publicerar här ett väldigt kort utdrag om begreppet Urban Front, taget från vår kommande Antigentrifieringshandbok. Håll till godo!

URBAN FRONT

Gentrifiering sker ofta, men inte alltid, i det som kallas för urbana fronter. Det kan vara staddelar som är citynära men inte exklusiva eller dyra. Ofta har fastigheterna inte blivit renoverade på länge.
Du vet att du bor i en urban front när det börjar byggas bostadsrätter i ditt område, när tidningarna börjar skriva om stadsdelen som ”ruffig men attraktiv/spännande/på gång”, när kommunen/fastighetsägare börjar marknadsföra stadsdelen som ett ”utvecklingsområde” och /eller du får ett brev hem där ditt området omtalas i termer av ”det nya” och skall genomgå renoveringar.

I Göteborg omtalas till exempel Gamlestan och Kvillebäcken som att dessa stadsdelar skall få ”ny attraktiv identitet”, i Stockholm har bland annat Telefonplan och Hökarängen pekats ut som ”utvecklings-” och ”omvandlingsområden”. Ofta används ord som är positivt laddade tex ”öka en stadsdels attraktivitet” och ”skapa ökad trygghet”.
Om du bor i ett ”utvecklingsområde” är det viktigt att ta reda på vad förändringen kommer innebära för er som redan bor på platsen.

Sprid ordet!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *