Problem bortom kvittofusk

I gårdagens Göteborgsposten kunde vi läsa om hur Älvstranden Utveckling ABs förre VD åtalas för bedrägeri. Anledningen är att han fört upp inköp av champagne och ostbrickor som ”frukostmöte” vid kvittoredovisningen av bolagets närvaro vid fastighetsmässan MIPIM i Cannes. Kvittofusket avslöjades av Uppdrag Granskning i november 2013 när de gjorde specialprogram om kommuners satsning på MIPIM-mässan.

Det är givetvis rimligt att uppmärksamma högre kommunala tjänstemäns kriminella hantering av offentliga medel. Gemensamma resurser ska användas för gemensamma syften och inte för privat lyxkonsumtion. Det blir däremot fel när rapportering, som i fallet med GPs artikel, endast fokuserar på eventuella brott och domar och frågan om Göteborg Stads deltagande på MIPIM-mässan inte diskuteras.

Fastighetsmässan MIPIM hölls i år för 26:e gången. Den har sedan 1989 fungerat som en branschfest för fastighetskapitalister och företrädare för en nyliberal fastighetspolitik. En fastighetspolitik som gynnar ägande av bostäder framför medborgares rätt till tryggt boende. På mässan träffas kommuner och fastighetsinvesterare för att förhandla exploatering och privatiseringar. En förhandling som sker bortom insyn för de som faktiskt bor i staden.

MIPIM har också bidragit till en generell utveckling av fastighetspolitiken. Aktivistsammanslutningen European Action Coalition kallar detta för ”Mipism”. En utveckling som präglas av avreglering av fastighetsmarknader, spekulationsbubblor, privatisering av offentliga tillgångar och boendepriser som tvingar arbetarklassen att skuldsätta sig för att ha råd med bostad. Visualiseras i rörlig bild här:

 

I EACs artikel ”25 years of MIPIM is enough” listas faktiska effekter av MIPIM i en rad olika länder. Om vi fokuserar på Portugal och Spanien så har det där förts en politik där tillväxt ska skapas genom fastighetsspekulation och ökad turism. Stadskärnor i Barcelona och Lisabon har helt förändrats. Bostadsområden och gemensamma utrymmen byts ut mot hotell, shoppinggator och lyxboenden. Arbetarklassens utrymme i de centrala delarna av staden har försvunnit helt. För att ha råd med boende måste den vanliga befolkningen låna pengar och köpa eget boende. Lån är lätta att få men när fastighetsbubblan spricker krävs lånen in och boende kastas ut på gatan om de inte kan betala.

Efter Uppdrag Gransknings förra året motiverade Patrik Andersson, VD för Business Region Göteborg, kommunens deltagande på MIPIM:

Vi behöver arbetstillfällen för en växande region. Därför är det viktigt för Göteborgsregionens invånare att vi syns och hörs internationellt. Vi måste vara offensiva för att hävda oss i den globala konkurrensen.

Mipimism är uppenbarligen något vi kan se i vår egen stad. Göteborg Stad vill bli en evenemangstad. En stad dit besökare åker för att spendera sina pengar på Liseberg, i Nordstan, i öltälten på Way Out West och på Riverton under Filmfestivalen Konsekvensen av den förda politiken är att stadskärnan och omkringliggande stadsdelar omvandlas. Kravet på ständigt ökande tillväxt dominerar helt över innevånarnas rätt till sin stad.

Den politiken är betydligt mer problematisk än enstaka kvittofusk.

Sprid ordet!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *