Kampen mot rivningskontrakt

Makt förutsätter en relation. Makt utövas alltid av någon över någon annan. En fastighetsägare har makt över de hyresgäster som bor i det område den förvaltar. Eftersom en fastighetsägare har ekonomiska resurser som en hyresgäst alltid saknar har vi valt att i lagstiftningen skriva in ett starkt besittningsskydd som gör det svårt för en fastighetsägare att tvångsflytta en hyresgäst hur som helst.

Bor du med ett förstahandskontrakt är det mycket svårt för en fastighetsägare att flytta dig. Ett sätt att i praktiken göra detta är, som skett och sker i många bostadsområden, att stamrenovera, höja standarden och på så vis kraftigt höja hyran.

En hyresgäst kan då vägra, överklaga och fördröja processen – men i slutändan är det i nio fall av tio fastighetsägaren som får rätt. Alltså är maktbalansen redan från början skev.

Som om detta inte vore nog kan en fastighetsägare som tänker renovera ett område använda s.k. rivningskonktrakt (egentligen “kontrakt med avstående av besittningsskydd”). Den praktiska konsekvensen för en familj som bor med “rivningskontrakt” är att det är upp till fastighetsägaren att bestämma när familjen ska flytta. Med någon månads varsel ska du ta ditt pick och pack och vara beredd på att hitta ett nytt boende.

Rivningskontrakten tippar den redan ojämna maktbalansen mellan fatsighetsägare och hyresgäster ännu mer till fastighetsägarnas fördel.

På Pennygången började Stena Fastigheter några månader innan de gav besked om sin första planerade renovering hyra ut lägenheter på “rivningskontrakt”. Eftersom vi som bor i området framgångsrikt protesterat och fördröjt lyxrenoveringarna blev fler och fler lägenheter uthyrda på “rivningskontrakt”. I början av hösten 2014 var fler än 250 (av 771) lägenheter uthyrda på “rivningskontrakt” eller tomma.

Att så många boende i ett område bor med osäkra boendevillkor påverkar såklart. Helt plötsligt bor vi inte på samma villkor. Vi kan inte delta i kampen på samma villkor.

Vi har därför sett det som extremt viktigt att lyfta frågan om “rivningskontrakt”. Ett grundkrav från nätverket Pennygångens framtid har varit att “rivningskontrakten” måste bort för att vi överhuvudtaget ska kunna diskutera. Det är en gemensam kamp som de med förstahandskontrakt och de med “rivningskontrakt” måste driva tillsammans.

Och kamp lönar sig. I oktober 2014 meddelade Stena Fastigheter att alla “rivningskontrakt” på Pennygången omvandlas till förstahandskontrakt. Inga mer osäkra boendevillkor. Nu bor vi alla på samma villkor. Vi kan delta i kampen på samma villkor.

Mattias Axelsson
Daniel Carlenfors
Pennypodden

Sprid ordet!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *