Yimby Göteborg ger pris till entreprenören bakom Hisingsskrapan

För nästan exakt en månad sedan släppte Yimby Göteborg nyheten att de ger sitt årliga pris till den handkraftige entreprenören Ola Serneke som visar vägen framåt med sitt projekt att bygga Nordens högsta skyskrapa på Hisingen. Byggnaden ska vara en landmärkesbyggnad, dvs en byggnad som inte bara är huset i sig utan också ett försök till en symbol för Göteborgs stadsbild (likt Turning Torso i Malmö). Sådana här byggnader är perfekta för städer att använda i sin stadsmarknadsföring, en viktig del i entreprenör-/evenemangstäders engagemang för att locka utländskt kapital till investering.

3318212_2048_1152

Yimbys val att ge priset till den här typen av projekt är verkligen inget överraskande, det är snarare väldigt symptomatiskt för deras verksamhet. Ibland presenteras Yimby som en typ social rörelse för nytänkande i stadsplaneringen. I själva verket är de en liberal och elitistisk diskussionsklubb för de som företräder en stadsplanering där byggande och citykänsla går före alla sociala aspekter på livet i staden och inom bostadspolitiken.

Namnet står för Yes in my backyard och handlar enligt föreningen själva om en i grunden positiv inställning till förändringar i sitt närområde, att anse att förändring inte alls är samma sak som försämring. I motsats till Yimby står s.k. Nimbys (Not in my backyard), dvs de som står för motstånd mot förändringar i staden. Exempelvis grupper som är emot bullriga anläggningar eller nybyggnationer av dyra bostäder.

Att dela upp åsikter om staden i huruvida en är för eller emot förändringar är givetvis en klumpig uppdelning. Alla typer av protestgrupper blir här presenterade som konservativa enligt Yimby. Oavsett om de har olika materiella intressen och således också olika politiska inriktningar. Lokal organisering mot hyreshöjningar, begränsningar av offentliga utrymmen är samma sak som protestgrupper som kämpar för bevara Slussen.

Det är däremot inte lika brett vad som ingår i den där nya staden som vi ska ställa oss odelat positivt till. Vi i Allt åt Alla Göteborg kämpar för en stad utan klassklyftor och segregation. En stad där rätten till utrymme och bostad går före marknadsspekulation och bytesvärden. Där staden är en del av det gemensamma och där planerandet och förvaltandet av staden måste präglas demokrati och inflytande snarare än ständigt påskyndad kapitalistisk stadsutveckling.

Hos Yimby Göteborg finns inga artiklar eller artiklar som vittnar om en positiv grundinställning till den här typen av förändringar i staden.

I höstas var stod både vi och Yimby som arrangörer konferensen Bostadsvrålet 2 i Göteborg. En konferens där det anordnades föredrag och workshops om bristen på bostäder och lokal organisering i stadskampsfrågor. Vi kunde bla lyssna på föredrag från Nabila Abdul Fattah från Alby inte till salu och planeraren och aktivisten Michael Edwards som pratade om bostadsmarknad och arbetarklassens skuldsättning under rubriken Cities for people not for profit. Vi var flera grupper som låg bakom arrangemanget av konferensen, en av dem just Yimby Göteborg som på flera sätt avvek från övriga grupper som planerande konferensen.

Yimby arbetar som sagt inte med sociala frågor och de anser också att de grupper som arbetar med sociala aspekter på stadsplanering mest är i vägen för byggandet av en fräck innerstad. De deltog inte heller särskilt mycket i planerandet av konferensen, de var nämligen särskilt inbjudna av Hyresgästföreningen och kunde därför glida in lite lojt på Bostadsvrålet och hålla en presentation där de mest beklagade sig över att ICAs butik på Munkebäcktorget inte till utseendet påminner mer om centrala Tokyo.

Efter konferensen i höstas har de tagit ytterligare ställning genom att olika sätt beskriva stadskamp som konservativt och bakåtsträvande. De drivande i Yimby Göteborg är politiker, ekonomer, arkitekter, liberala skribenter, civilingenjörer och docenter på Chalmers. Givetvis är det bäst om experter (i gôtt samråd med Fastighetsägarna) får avgöra vad som är en god stad eller inte. Onödigt att ha massa boende och stadsinvånare som organiserar sig och stör.

Yimby är ett nätverk som präglas av en väldigt begränsad syn på vad en stad är, ett tätt samarbete med Fastighetsägarna och en oförmåga att ta upp de frågorna som mest påtagligt präglar stadens invånare (segregationen, bostadsbristen, att människor tvingas flytta på grund av hyreshöjningar, att gemensamma utrymmen minskar till förmån för kommersiell exploatering). De sociala rörelserna på Pennygången, Vita Björn, Biskopsgården m fl pekar mot en stadsplaneringspolitik som präglas av självorganisering och ökade krav på inflytande och självbestämmande. Vilket är betydligt mer nytänkande än en lobbygrupp för personer som suktar efter att göra karriär i byggbranschen eller byggpolitiken.

Låt oss då avslutningsvis se vilka frågor de lyfter fram (förutom den nya härliga förändringen att kommun och näringsliv samverkar kring ytterligare ett skrytbygge på Lindholmen).

Förenkla planprocessen för företagare
förenklad planprocess för företagare

Starta ett garde mot Nimby-grupper?
aktionsgrupp mot nimby

Självkörande bilar kan frigöra mark för exploatering
självkörande bilar

Tipsa om saker som Fastighetsägarna har skrivit
fastighetsägarna

Det är för tråkiga butiker på avenyn
tråkigabutikeravenyn

Sprid ordet!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

5 Comments

 1. Spännande artikel, ni drar er inte för att posta skärmdumpar med namn på folk som engagerar sig för en rättvisare stad där alla (ja, även fattiglapparna) har en möjlighet att bo utan att behöva bilpendla med ruttna gamla 245:or eller skabbiga bussar från förorten, medan ni själva är bekvämt anonyma.

  Ovanstående artikel kan enkelt avfärdas som gammal inrökt vänsterretorik anförd av sjalettfolket i näbbstövlar som yrvaket vaknat år 2015.

  Kom med något bättre än detta trams.

  • Tjena Sivar,
   Tror inte skärmdumparna är något hot mot någons personliga integritet. De är bilder på inlägg i en öppen facebook-grupp. Namnen kan inte läsas maskinellt via vårt inlägg.

   Det hade varit himla trevligt om allt vi behövde göra för att få en rättvisare stad var skriva planer om hur Heden kan byggas om. Vi tror dock att det kommer krävas självorganisering, smart taktik och enveten kamp mot de som vill tjäna pengar på vårt uppehälle för att få den goa framtid vi förtjänar.

 2. Yimby är har en öppen facebookgrupp, det postas många inlägg per dag om stora och små frågor. Så att ta lite random postningar och ge dem statusen ”frågor som de lyfter fram” känns inte så seriöst.

 3. Hej!

  Jag noterar att ni har en något felaktig uppfattning om vad Yimby står för.

  1. Vi är visserligen för förändring – men det betyder inte att vi är för ALL nybyggnation. Därmed är vi heller inte avogt inställda till alla som protesterar mot exploatering. Förbifart Stockholm är ett exempel på något vi vänder oss emot, liksom motorvägsbyggen i stadsmiljön generellt. Vi vänder oss även emot urban utglesning genom att nya villaområden byggs i stadens utkanter. Buller kan också vara ett legitimt skäl att säga nej till en förändring, och tvärtemot vad ni hävdar vänder vi oss på intet sätt emot organisering mot hyreshöjningar. Det vi säger ja till är den gång- och cykelvänliga täta blandstaden med god kollektivtrafik, vilken är mest hållbar ekologiskt, ekonomiskt och socialt: http://gbg.yimby.se/2014/08/vem-star-upp-for-fortatni_3538.html

  2. Vi saknar inte ett socialt perspektiv. Vi menar, tvärtom, att den täta blandstad vi förespråkar är nödvändig för att komma till rätta med de sociala utmaningar våra städer står inför. Att vi inte tar ställning emot (eller för) ”kapitalism” innebär inte att vi inte vill människors bästa, utan det betyder troligen bara att vi inte riktigt delar er analys om hur vi når en god stad. Ett är dock säkert: oavsett om fördelningen av bostäder sker via marknadsmekanismerna, kösystem, lotteri eller något helt annat kommer fler att få en bostad (som de trivs med) om vi bygger mer Yimby-stad: http://www.yimby.se/2014/12/leder-fortatning-till-und_3592.html

  Alvar Palm
  Samordnare för Yimby i Göteborg

  • Hej Alvar,

   Hoppas att du haft en lika härlig första maj som oss. Vi har faktiskt skrivit ett tillägg till vår artikel. Du kan hitta det här (http://ohyresratten.se/generellt/kort-rattelse-angaende-torsdagens-text-om-yimby/).

   Det är givetvis så att vi inte är överens om vad som är sociala perspektiv och riktigheten i hur vi ser på er verksamhet. Vi är i alla fall glada för att du skriver att ni är för lokal organisering mot hyreshöjningar, hoppas att den åsikten märks mer i era inlägg framöver.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *