Valla torg – Alla ska kunna bo kvar!

Igår genomfördes en manifestation mot hyreshöjningarna som kommer till följd av renoveringar av bostäder kring Valla Torg i Årsta. Likt andra platser så kläs de här planerna i vackra ord så om ”ekologi” och ”hållbarhet” men det är uppenbart att dessa endast syftar till att legitimera de 50%:iga hyreshöjningar som väntar vid renoveringen.

En grupp har bildats kring det välkända och klockrena slagordet Alla ska kunna bo kvar. Igår samlades de alltså för att informera om och manifestera mot utvecklingen i Valla Torg. Ett av talen går att läsa här och vi publicerar Allt åt Alla Stockholms andra tal!

Stockholmshem är ett allmännyttigt företag. En gång i tiden betydde det att hyresvärden såg till allmänhetens intressen. Så är det inte längre. De vill ha femtioprocentiga hyreshöjningar!

Tydligare än så blir det inte. De ser inte till allmänhetens eller hyresgästernas intressen. Nu ska ni ut och några andra som har råd med den nya hyran ska in! Skillnaderna mellan allmännyttan och de privata hyresvärdarna har suddats ut. Nuförtiden måste allmännyttiga bostadsbolag skötas som vinstdrivande företag – det har politikerna i Stadshuset bestämt. Och marknadens brutala logik tar ingen hänsyn till om en fattig pensionär blir bostadslös, så länge en rikare hyresgäst flyttar in.

Samma sak som händer runt Valla torg händer också på andra ställen i Stockholm. I Bredäng och Sätra försöker hyresvärden ”Stena fastigheter” lyxrenovera lägenheter. Genom att höja standarden höjs bruksvärdet och på så vis höjs hyran. Vi kallar det en reno-vräkning. För de som bor där idag har inte råd att bo kvar.

Men i Bredäng och Sätra har hyresgästerna snackat ihop sig och börjat organisera ett motstånd. De vägrar skriva på några nya kontrakt som hyresvärden kommer med och detta ger hyresgästföreningen muskler i sina förhandlingar. Om alla ni som bor här vägrar gå med på hyreshöjningar, om ni inte skriver på några papper från Stockholmshem och om ni för fram era krav på renoveringar tillsammans måste Stockholmshem backa.

Vi säger inte nej till renoveringar. Vi förstår att stambyten måste göras med jämna mellanrum. Vi välkomnar projekt för att göra vårt boende mer miljövänligt. MEN underhåll och stambyten är något som ingår i hyran, det är något vi redan betalar för varje månad och det är inte något vi kommer betala en gång till!

Allt åt Alla Stockholm

Sprid ordet!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *