Välkomna till Ohyresrätten!

Välkomna till ohyresrätten!

För en vecka sedan ägde konferensen Bostadsvrålet 2 rum i Göteborg. En helg då vi tillsammans med en rad andra grupper försökte lyfta bostadsfrågan. Ett lyckats samarrangemang där vi var extra glada att presentera två punkter som vi framöver kommer arbeta vidare med.

  • Tillsammans med Staden vi vill ha och forskningsprojektet CRUSH satte vi upp en workshop för att producera ett antigentrifieringshäfte. En handbok som hjälper dig förstå fenomenet gentrifiering, hur du får reda på vad som händer i din stadsdel och hur du kan organisera motstånd. Handboken kommer att författas tillsammans med andra stadskampsgrupper så som Pennygångens framtid, Söderorts institut för andra visioner m fl.
  • Vi bjöd också in forskarna och aktivisterna Margit Mayer och Michael Edwards till panelsamtalet Cities for people not for profit. Ett samtal om hur de gemensamma behoven i staden trängts bort för de vinstbehoven. Staden har gjort en övergång från att vara en plats som ska husera och tillgodose sina invånares och deras behov till att fungera som en maskin för tillväxt och vinst. Detta oavsett om tillgångarna i staden ägs privat eller av kommunen. I harmoni med detta lever den kapitalistiska fastighetsmässan MIPIM som nu funnits i över 25 år. Göteborg Stad skickar varje år ett 20-tal tjänstemän för att sälja fastigheter, mark och varumärket Göteborg till investerare. Biljettpriset för att besöka mässan ligger på knappt 1600 euro.

Bortom Bostadsvrålet ser vi ett behov av att förstå vilken roll staden har i det kapitalistiska samhället samt att lyfta en konfliktorienterad analys av problemen i stadspolitiken. Vi tror inte den rådande bostadsbristen bara är ett politiskt misslyckande, det finns grupper i samhället som tjänar på bostadsbristen och som nyttjar den för att vinna bättre position på fastighetsmarknaden. Det finns en politik som aktivt tränger bort låg- och normalinkomsttagare från staden för att göra plats för en köpstarkare grupp. En grupp som behövs för att göra evenemang och konsumtionsstaden Göteborg verklighet.

Den här bloggen kommer användas för att publicera och lyfta fram texter om stadskamp. Vi kommer också rapportera kring arbetet med antigentrifieringshäftet och vår kommande kampanj för att tvinga Göteborg stad att sluta skicka representanter till MIPIM.

Välkomna!

 

Sprid ordet!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *