Studiecirkel Urban Express

I slutet av förra året släppte moderaternas förre pressekreterare Per Schlingmann och ekonomen Kjell A. Nordström sin bok Urban Express. Boken handlar om handlar om att ”det urbana är det nya svarta”. Städer spelar, enligt Schlingmann och Nordström, en unik roll i vår samtid. De samlar den kunskap och kreativitet som krävs för att navigera en oförutsägbar värld. Boken lovar hjälpa dig att hantera städer, världen, vild kunskap och lite annat.

Vi känner igen temat och tonfallet sedan tidigare. Staden är inte längre en plats vi bor och lever i utan framförallt en funktion för tillväxt och mervärdeproduktion. Städerna, i högre utsträckning än nationerna, konkurrerar sinsemellan om kapital och kompetens. Vi skrev om detta redan år 2010 i vår text ”Evenemangstaden och den globala ekonomin”. Finns återpublicerad på Ohyresrätten här.

Boken har fått ljumma till negativa recensioner på kultursidor, men budskapet har pumpats ut genom föreläsningar på Fastighetsdagarna, Handelskammardagen och Kungliga vetenskapsakademins seminariedag ”Kvinnorna tar ledningen”.

Vi vill inte delta i den kör som påstår att Schlingmann är något slags borgerligt PR-geni. Likväl har det visat sig att han tidigare haft fingret på pulsen när det gäller att avgöra hur de borgarextrema vindarna blåser. Den nutida borgarextremismens säregenhet är att den ompaketerar klassisk högerpolitik i ”mjuka” budskap. Syftet är dock det samma som alltid: ackumulation av mervärde genom exploatering eller fråntagande.

Det finns ett behov att läsa och lära oss argumentera mot denna borgearextremistiska stadspolitik. Vi i Allt åt alla Göteborg anordnar därför en studiecirkel i boken med start måndagen den 2:a februari. Facebook-event finns här

Sprid ordet!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *