Alla som bor i allmännyttans bostäder är handelsvaror för Göteborg Stad

Gothenburg_IMG_3436_västra_frölunda

Igår läckte nyheten ut att det planeras nya utförsäljningar av allmännyttiga bostäder i Göteborg. Det är hus, som idag ägs av Poseidon, på Marconigatan i Frölunda som ska hamna i händerna det privata bostadsbolaget Skandia Fastigheter. Ett bostadsföretag som kräver att personer måste ha fyra gånger så hög inkomst som hyran för att de ska få hyra hos dem samt att man måste kunna visa goda referenser från tidigare hyresvärd och arbetsgivare. Att den här typen av affär skall komma att genomföras är i sig inte någon överraskning. Efter den misslyckade affären med Bostadsbolagets fastigheter i Rannebergen så har Socialdemokraternas ledare tydligt annonserat att staden kommer ”behöva göra jättemånga av dessa affärer” framöver.

32563508_10156460875798991_7616698679218405376_n
Gemensamt för både den misslyckade utförsäljningen i Rannebergen och den föreslagna utförsäljningen på Marconigatan är att bostäderna inte ska säljas rakt av utan bytas mot byggrätter som man planerar bygga nya hus på. Vid affären i Rannebergen gällde det mark i Lövgärdet och rör det sig om byggrätter vid Frölunda Torg och Backaplan. Privata bostadsbolag som sitter och trycket på byggbar mark i Göteborg belönas alltså utav Göteborg stad som ger dem färdigbyggda lägenheter i utbyte mot obebyggda fastigheter.

Det här är dessutom ett led i en förändring av allmännyttans politiska uppgift, från att förse människor med rimligt prissatta bostäder (något som akut behövs på dagens bostadsmarknad) till att istället syssla med att kohandla med människors hem i en nyliberal stadsutvecklingspolitik. I Poseidons formella beslut om affären så erkänner man inte ens att det är det rör sig om en skillnad i ägande av människors hem utan är ”ett inriktningsbeslut för Stadsutveckling vid Frölunda Torg och Backaplan.

Kommuner över hela Sverige är besatta av stadsutveckling, en dröm om att kunna sköta sina städer som om de vore produkter som måste ”utvecklas” utifrån marknadens behov och önskemål. Drömska planer och visioner formuleras som för mycket högre status än kommunernas bostadspolitiska grunduppdrag. Istället för att ta det ansvar som behöver skötas för att stadens boende kan leva, bo, gå i förskola, utöva kultur och ha fritidsintressen så ska det byggas skyskrapor, linbanor och nya stadsdelar med framkrystade namn.

I decennier har Älvstranden Utveckling hanterat det tidigare varvsområdet vid Lindholmen och Eriksberg utifrån sådana här mål och byggt värdelösa stadsdelar som endast duger som reservat för en övre medelklass och reklambilder för Göteborgs stad. Från början arbetade Älvstranden Utveckling med att förvalta mark på Hisingssidan av älven men har över tid fått ett övergripande stadsutvecklingsuppdrag för staden. Trots det tycks det dock inte räcka med ett kommunalt bolag som arbetar med stadsutveckling. Alla delar av Göteborg stad måste hänge sig åt det. Detaljplanearbetet ses som en del av stadsutvecklingen, Business Region Göteborg ska ”utveckla” Ringön, kulturlivet ska göra sitt i stadsutvecklingen och nu ska också alla människor som bor i allmännyttiga bostäder lydigt acceptera att politikerna och tjänstemännen i Göteborg stad främst ser deras hem som handelsvaror som kan bytas och säljas i stadsutvecklingspolitiken.

Det här är särskilt tragiskt för de boende hos Poseidon i Frölunda. De har blivit extra dåligt behandlade av Poseidon som drivit igenom en kritiserad renovering som inneburit att många människor redan tvingats bort från sina hem. Det finns också vittnesmål om dålig fastighetsförvaltning och slappt skött underhåll av lägenheterna. Trots protester och saklig kritik från den lokala hyresgästföreningen så har Poseidon inte lärt sig något av erfarenheten utan fortsätter behandla de boende utan värdighet. De fick informationen om att deras hem skulle säljas genom en lapp i brevlådan med en inbjudan till ett informationsmöte samma kväll om man vill veta mer.

32625926_10156460724928991_1525290212777787392_n

Det är skamligt skött och de boende förtjänar nu att vi andra sluter upp och stöttar dem i deras kamp för att få rätt att påverka beslut om att sälja ut deras hem till en privat ägare som gärna byter ut dem mot någon som kan betala mer i hyra. Stoppa utförsäljningen och byt bostadspolitik!

Sprid ordet!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *