Kreativ kapitalism ska frodas i Göteborg genom tillåtande oaser och entreprenörskvarter.

I lördagens GP skrev högst uppsatta lokalpolitiker (Anneli Hulthén och Leif Pagrotsky) en debattartikel om hur Göteborg stad än mer kan omformas för att tillgodose näringslivets behov och begär. Artikeln debatterar inte för något särskilt utan radar mest upp lite olika förslag som ska utföras i Göteborg. Det är en självklarhet för de ledande politikerna att fortsätta driva staden mot en entreprenör/evenemang-stad. En stad där det är ett problem för varumärket att dess invånare blir skjutna.

Kortfattat går förslagen ut på att:
– Ett ”entreprenörskvarter” ska byggas i Göteborg. En fysisk mötesplats för entreprenörer att träffas och utbyta idéer. Alltså etableringen av ett offentligt utrymme som endast är tillför en typ av stadsinvånare.
– Samordna insatserna för stimulering av näringsliv.
– Satsa på att skapa Tillåtande oaser för att ”få fart” på stadsdelar, specifikt Ringön.

Projekten kommer från det kommunala bolaget Business Region Göteborg (BRG) där Leif Pagrotsky numera är styrelseordförande. BRG har som uppgift att ”åstadkomma hållbar tillväxt i Göteborgsregionens näringsliv” och har funnits som bolag sedan år 2000. Dessförinnan fanns verksamhet under namnet Näringslivssekretariatet. Bolaget producerar entreprenörskapshyllande rapporter, äger delar av lite andra bolag och samordnar näringslivsprojekt i staden. Exempelvis leder BRG det övergripande projektet att Göteborg årligen skickar 20+ delegater för att ”sälja staden” vid MIPIM-mässan i Cannes.

BRG går mer och mer mot att politiskt påverka stadsplaneringen och de gemensamma utrymmena i Göteborg för att göra staden mer attraktivt för utomstående investeringar. I deras förstudierapport om entreprenörskvarter så berättar de stolt om sina studiebesök på motsvarande platser utomlands exempelvis SiliconValley i Kalifornien eller Västra hamnen i Malmö. De har även beställt bilder från arkitektbyråer som visar hur härligt det kan komma att bli i Gamlestan i Göteborg (där entreprenörskvarteret föreslås ligga).

e-kvarter
Något för alla som vill ha lite mer Lindholmen-känsla även på andra platser än Lindholmen.

Förutom förslag om entreprenörskvarter så lägger alltså Hulthén och Pagrotsky också ut texten om behovet av att omvandla Ringön till en så kallad ”tillåtande oas”. Tillåtande oaser är Business Region Göteborgs projekt för att demonstrera det lyckade äktenskapet mellan subkulturer och näringsliv. Via sin tidning ADA (Associaton for Design and Advertising) så släppte BRG förra året en rapport om tillåtande oaser där de pekar på områden som Kreuzberg i Berlin och Kødbyen i Köpenhamn som goda exempel där klädsamt subversiva subkulturer helt underkastats kapitalistisk vinstjakt.

I ADA lät de även Pusterviksbarens VD propagera för Tillåtande oaser under rubriken Äntligen lite riktig gentrifiering.

I Göteborg har vi nu fått smaka på gentrifiering på riktigt. Området kring Långgatorna och Järntorget går i sakta mak från att ha varit alternativt till att nu locka till sig etablerade krogkoncept och hippa butiker. Lägenheterna säljs dyrt och den nya gruppen boende i området verkar inte uppskatta ” det skitiga” på samma sätt som det en gång var. Även Magasinsgatan har genomgått samma förändring.

Jag kan helt ärligt inte se något problem med en sådan utveckling så länge det finns andra alternativa områden i stan dit den ”kreativa” gruppen kan flytta och fortsätta med det som de är bra på, att skapa spännande saker i en spännande miljö. Om det inte sker en förändring i en stad innebär det ju att allt är statiskt eller att det går bakåt och den staden vill jag inte bo i.

En rörelse målas upp där alternativa rörelser har som roll att vara kreativa åt kapitalismen. Trender och spännande miljöer ska skapas, etableras och därefter säljas vidare. Därefter får det alternativa flytta vidare för att utveckla en ny del av staden. Den här gentrifieringsprocessen är inget problem, den är vägen framåt! Den är till och med det enda som gör att staden inte blir statisk eller bakåtsträvande.

Det är nödvändigt att bryta med den högerpolitik som ser alla aspekter av våra liv i städerna (eller på landsbygden för den delen) som möjliga att exploatera för kommersiella syften. I argumenterandet för nödvändigheten av att anlägga Tillåtande oaser i Göteborg så ligger ju också en insikt om att staden mer och mer utvecklas till en enkelspårig öken?

I Hamburg har det i flera år nu protesterats mot hur stadens ledning försöker utnyttja kultur och konst för att attrahera kapitalets intresse. Bidrag erbjöds till konstnärer för att pryda stadens engagemang i att gentrifiera stadsdelen Wilhelmsburg och legitimera den nya konserthallen Elbe Philharmonic. Svaret blev ett manifest (engelsk översättning här) från stadens konstnärer där de vägrade hjälpa staden göra som staden till ett varumärke.

Det politiska projektet som samspelar med att tränga bort obemedlade från staden. Varje politisk organisering måste ske utifrån de specifika omständigheterna, vi kan med andra ord inte kopiera det politiska arbetssättet från Hamburg rakt av. Det är däremot tydligt att vi i Göteborg måste skapa politiska allianser mellan de som drabbas av gentrifiering och bortträngning och och de kulturarbetare och konstnärer som förväntas arbeta för att estetiskt snygga till segregationen.

Sprid ordet!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *