Business Region Göteborgs ”spaningar” från MIPIM.

Vi på Ohyresrätten har inte skrivit om Göteborgs stads deltagande på MIPIM på ett tag. Delvis för att årets mässa nu redan ägt rum men också på grund av andra pågående projekt som vi hoppas kunna presentera mer om inom kort.

För lite drygt en månad sedan åkte kommunens delegation (samordnad av Business Region Göteborg) ner till Cannes för att deltaga vid den här sjuka fastighetsmässan för att fortsätta omvandla staden från en plats där vi lever och bor till en affärsanläggning som behöver utländskt kapital för att kunna effektivare kunna producera vinster och konkurrera med andra svenska städer (främst Malmö).

Parallellt med det här så kämpar boende i miljonprogramsområdet Vita Björn i Majorna mot en renovräkning och segregationen i Göteborg fortsätter växa. Men skit i det, nu ska vi sälja Göteborg!

null

Det är tydligt att Business Region Göteborg känt ett behov att påverka tonläget kring stadens deltagande vid MIPIM-mässan. Samtidigt som mässan ägde rum så släppte BRG sex st korta ”spaningar” från mässan. Videoklipp som visar chefer och ledande politiker som tar minutkorta pauser från det flådiga mässlivet för att läsa innantill från förskrivna manus om vad som händer i Cannes.

Magnus Sigfusson, Fastighetsdirektör:

Ulf Kamne, Byggnadsnämnden:

Agneta Hammar, Stadsbyggnadsdirektör:

Henrik Einarsson, Etableringschef BRG:

Ann-Catrine Fogelgren, Byggnadsnämnden:

Jahja Ziqeraj, Fastighetsnämnden:

Från de här generiska klippen får vi inte reda på så mycket vad som händer på MIPIM men vi kan i alla fall läsa av vad Business Region Göteborg vill att vi ska tänka kring vad som händer på fastighetsmässan MIPIM. Vissa ord och fraser återkommer flera gånger

– Intresset kring/visa upp Göteborg
– Investeringar
– Möten/Mötesplatser
– Projekt
– Partners
– Det Nya Göteborg
– Nyfikenhet/Öppenhet
– Potential
– Helt rätt att vara här

Det är viktigt att tvätta bort stämpeln av att den här mässan bara är en stor internfest för fastighetsbranschen. Här jobbas det, det är mycket möten och viktiga grejer. Absolut inget glassande.

Bostadsbristen, segregationen och de sociala problemen nämns givetvis inte. Avsaknaden av demokratisk insyn kring det som presenteras på MIPIM kan anas i förbifarten. Ann-Catrine Fogelgren, 2:a vice ordförande i Byggnadsnämnden, säger plötsligt i sin presentation:

Vi har också fått höra om flera stycken projekt som ska dra igång i Göteborg.

Vi slutar med att konstatera att är givetvis fascinerande att en högt uppsatt politiker i Byggnadsnämnden i Göteborg får information om nya projekt i Göteborg på MIPIM-mässan. Långt bort från staden och människorna som direkt påverkas av dem och avlägset ifrån handlingsoffentligheten och den demokratiska insynen.

Sprid ordet!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *